torstai 19. lokakuuta 2017

Missä piilee kuumakivihieronnan taika?

kuumakivihieronta

Illat lyhenevät, päivät viilenevät ja ilmassa alkaa jo tuoksua lähestyvä talvi… Kun ulkona käy viima ja arjen kiireet tuntuvat kehossa, niin mikäpä olisi parempi tapa rentoutua kuin ihanan lämmittävä kuumakivihieronta. Jos tässä kohtaa mietit ”Hetkinen, mikä kuumakivihieronta?”, niin tämä artikkeli on sinua varten.
Kuumakivihieronta on tuhansia vuosia vanha hoito, jolla on aasialaiset juuret. Itämaiset parantajat käyttivät sileitä kiviä hoidoissaan jo yli 5000 vuotta sitten. Vaikka hoitomuoto on ikivanha, saapui kuumakivihieronta Suomeen vasta kymmenisen vuotta sitten. Siksi ei ole ihme, että kuumakivihieronta on melko tuntematon hierontamuoto
Kädet vs. kivi – suurin ero on hierontavälineessä
Sekä kuumakivi- että klassisen hieronnan perustavoite on sama: laukaista lihasjännitystä, lisätä verenkiertoa ja puhdistaa lihakset kuona-aineista. Samalla poistuvat kivut ja kolotus. Merkittävin ero on käytetty hierontaväline. Klassinen hieronta suoritetaan käsin, ja nimensä mukaisesti kuumakivihieronnassa hyödynnetään esilämmitettyjä, erittäin sileitä kiviä. Kivet ovat basalttia, vulkaanista, tuliperäisiltä alueilta peräisin olevaa kivilaatua. Basaltti on ihanteellista hieronnassa käytettäväksi, sillä siinä on runsaasti mineraaleja ja se varastoi hyvin lämpöä, joka vapautuu hitaasti ja tasaisesti.
Kuumakivihieronta perustuu lämpöön, ei voimakkuuteen
Kuumakivihieronta ei varsinaisesti ole oma hierontatekniikkansa, vaan perushierontaa, jossa käsien sijasta käytetään kiviä. Miten se siis eroaa normaalista, klassisesta hieronnasta?

Sen vaikutus perustuu nimenomaan kivistä vapautuvaan lämpöön, joka edistää hieronnan ”tunkeutumista” syvälle kudokseen. Lämpö myös lisää verenkiertoa entisestään, mikä taas potkaisee inhat epäpuhtaudet tehokkaasti liikkeelle. Hierontaliikkeiden lisäksi kiviä voidaan vain pitää paikallaan esimerkiksi selän päällä vapauttamassa lämpöenergiaa. Jotkut hierojat saattavat sujauttaa pikkukivet varpaiden väleihin jalkoja rentouttamaan. Kuumakivihieronta yhdistää hieronnan ja lämpöhoidon hyödyt, ja se voidaan myös yhdistää klassiseen hierontaan.
Kuumakivihieronnassa siis ei ole kyse pelkästä lihasjännitysten laukaisemisesta, vaan rauhoittumisesta, hemmottelusta ja sekä kehon että mielen rentoutumisesta. Toki myös klassinen hieronta rentouttaa, mutta siinä kehoa käsitellään erilaisilla rytmikkäillä käsiotteilla, kuten sivelemällä, puristelemalla ja muuten muljuttelemalla. Näillä otteilla muokataan ja venytetään lihaksia. Klassisessa hieronnassa saatetaan keskittyä yhden ongelmakohdan kiputilan laukaisemiseen, kun taas kuumakivihieronta on kokonaisvaltaista kehon ja mielen rentoutusta.
Eri hieronta, eri rajoitukset
Eri hierontamuotoja valittaessa on syytä huomata, että niiden rajoituksissa saattaa olla eroja. Kuumakivihierontaa ei suositella esimerkiksi henkilöille, joilla on tuntopuutoksia jossain kehon osassa tai joilta on kielletty äkilliset kylmän ja kuuman vaihtelut, kuten saunominen. Mikäli olet epävarma, tarkista lääkäriltä uuden hierontamuodon soveltuminen terveydentilaasi.
Kuumakivihieronnassa rentoutuvat keho ja mieli
Kuten varmasti huomasit, kuumakivihieronta ja klassinen hieronta muistuttavat paljon toisiaan. Selkeää pesäeroa ei kannata tehdä myöskään siksi, että jokaisen keho ja jokainen hieroja on erilainen, joten eri hierontatavat vaikuttavat eri ihmisiin eri tavoin – yksi tapa rentouttaa enemmän kuin toinen. Lisäksi mikään hierontatapa ei ole kiveen hakattu, vaan hyvä hieroja kuuntelee asiakkaan toiveita ja muuttaa otteita niiden mukaan.
Ero voidaan kuitenkin kärjistää seuraavasti: kuumakivihieronta on rauhallista hemmottelua, kun taas klassinen hieronta on kovaotteisempaa ja keskittyy erityisesti lihaskudosten voimakkaaseen käsittelyyn ja muokkaamiseen rytmisin ottein.
Kuumakivihieronnan taika piilee siis pehmeän hieronnan ja lämpöhoidon yhdistelmässä, joka suoritetaan erityisillä basalttikivillä. Kuumakivihieronta sopii kokonaisvaltaista, niin kehon kuin mielen rentoutusta kaipaavalle. Se on erinomainen tapa irtautua arjen kiireistä, varsinkin kylmällä säällä. Itsensä hemmottelu on täysin sallittua, mutta kuumakivihieronta on myös erinomainen lahjaidea tai vaikka ihana polttariyllätys.
Jos kaipaat helpotusta kolotukseen ja pientä irtautumista, kuumakivihieronta auttaa juuri tähän. Kuka vilukissa kaipaa hemmotteluhetkeä, äiti, paras ystävä, työkaveri… vai sinä itse? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti